林文恩醫生-燉湯多「嘌呤」尿酸石或致關節變形

好多時聽到人講「高嘌呤食物」,其實到底乜嘢叫「嘌呤」呢?點解高嘌呤攝取會導致生尿酸石呢?如果影響關節神經又點算呢?原來燉湯肉類愈煲得耐,嘌呤係會愈高!!今集節目邀請了骨科專科醫生,同大家解釋係咩一回事。

資料來源:http://bit.ly/2S0sf4q

#林文恩 #林文恩醫生 #楷和醫療 #骨科專科 #嘌呤 #燉湯 #尿酸石 #關節變形

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.